Senaste

lördag 29 januari 2011

Ett steg mot demokrati



Det händer igen; en tsunami av demokrati och frihet sveper genom världen. Men istället för Moskvas satellitstater, når folkstyret Nordafrika och Arabvärlden. Precis som vid 80-talets slut står människor upp mot diktaturer och polisstater som förnekar sitt folk de mänskliga rättigheterna. Befolkningarna i Egypten och Tunisien riskerar sina liv i demonstrationer mot diktatoriska regimer som har styrt länderna i årtionden. Det är otroligt att se demokrati, yttrandefrihet och gemenskap sprida sig genom norra Afrika, men kampen  har oftast kostat oskyldiga liv, och så är tyvärr även fallet här. 


Just därför blir vi som grundare av Students for Change glada att se att det kan gå jämförelsevis fredligt till. Ett exempel är Sångrevolutionen i baltstaterna omkring Sovjetunionens fall. Vi hoppas att Egypten och Tunisien, liksom Estland, ska kunna lösa sina respektive konflikter utan att alltför många människor behöver sätta livet till. Det är det minsta vi kan göra som medmänniskor.





Johan Orrenius och Elin Hedlund

1 kommentar:

  1. Måste säga att jag börjar bli smått orolig för min kompis som bor i Kairo. Har inte hört nåt från henne på evigheter. Stackars.

    ~Elin

    SvaraRadera